Една разходка из Витоша

Ако обичате планината, но не сте много активен турист, ако искате да избягате от градската жега, но живеете в западните квартали в София, ако бензинът ви е скъп, но обичате да ходите пеша, трябва да сте непоправим оптимист, че Витоша е райското кътче за вас.

От няколко години автобуси за Витоша от кв. Овча купел няма. От още повече години не работи Княжевският лифт. Единствената възможност е да ползвате маршрутка – хем евтино, хем бързо. Да, ама не (както казваше един известен журналист). И това е така, защото маршрутката е една, идва на 30 минути, но от Банкя и докато стигне до Руски паметник вече е пълна. Да не говорим за тези, които са решили да се качат от Красно село или Овча купел. Алтернативата е една – или си плащаш билета и стоиш прав, свит на два ката, или чакаш още половин час, без никаква гаранция, че следващия път ще има места за сядане. В това време опашката вече набъбва.

хижа Планинарска песен

Една маршрутка с 11 места е напълно недостатъчна да превози хората до Златните мостове поне до обяд. Разбира се, случва се понякога гражданин с мобилен телефон с евтини импулси да позвъни на фирмата за превози и с гневен глас да поиска извънредни коли, но в повечето случаи всеки си стои, “благославя” управляващите, не смее да се оплаче и стига до заветното място, дълбоко поемайки дъх след миризмата на човешко варено.

Сега вече успокоеният турист може да тръгне в каквото си иска темпо, да диша от прохладата на боровите гори и да се отправи нанякъде. Като бонус му се полагат добре изработени по някакъв европейски проект цветни карти и указателни табели. До…първото разочарование. На “Момина скала” всичко си е наред, но паркиралите коли са толкова много, че ти напомнят градската гледка, а баналната миризма на скара само те стимулира да отидеш по-нататък. Няма нужда да се отбивате в хижата – цените са високи, кухнята – безвкусна, а количествата – символични. Върху и около масите е мръсотия, на която дори и чужденците не реагират, какво остава за свикналия на всичко предварително унижен от пътуването турист. За тези, които имат спомени за витошките хижи от преди много години е естествено да продължат.

хижа Средец

Какво е останало от тях, преди оживени и посещавани и от много деца и ученици? Хижа “Средец”, от която има най-хубавия изглед към София пустее с изронена мазилка и скапваща се дограма. Казват, че била продадена на някой, който пък бил убит и сега не се знае жена му дали ще предприеме нещо.

хижа Родина

Същата печална гледка срещаме и на хижа “Родина”. От ръждясалата табелка се вижда, че е била на БДЖ. Отново олющена мазилка, зазидани или заковани прозорци, никаква следа от човешко присъствие. По-нагоре се чуват удари на тесла и скоро се вижда причината: “Тинтява “ се ремонтира. Вижда се изкъртената дограма, свалят се листове от ламаринения покрив….дано скоро да стане, че да се оправи и околността й. Още по-нагоре е “Бор”.

хижа Тинтява

Тук липсва дори надпис, разчита се на стари спомени. Или трябва да се тръгне към Платото и “Алеко” ( но тогава се отдалечаваш от квартала си) или към “Планинарска песен”.

хижа Бор

Тук дори и природата се е променила - на няколко места стари дървета са паднали пряко на пътеката и едва ли някой ще се сети да ги премести, какво остава да ги нареже и разчисти пътя. “Планинарска песен” още се “държи”.

хижа Планинарска песен

Е, пейките пред естрадата са малко прогнили, но се предлага все още вкусна храна и напитки, а в неделя има и палачинки. Ако решите да се разходите наоколо, не може да не забележите приказно красивата хижа “Боерица” с нейния типично алпийски вид, с верандата и контрастната украса на прозоречните рамки. За да е вярно всичко това, трябва да притежавате въображение в достатъчно количество.

хижа Боерица

Хижата е собственост на Столична община, но и тя е безмълвна и унила. Научаваме, че се използва само за снимки, малко съмнително, защото няма нито едно здраво стъкло по прозорците. Ако се върнете назад, на пътя ви се изпречва друга хижа – “Борова гора”. Тя е на БТС, но по-скоро изглежда безстопанствена. Любезната хижарка посреща сладкодумно гостите, но счупените лампи и неугледния вид на сградата подсказват, че отдавна не е правен ремонт.

хотел Боерица

Малко по-нататък е хотел “Боерица”. Запълнените маси с чадъри и паркиралите коли говорят за значително по-голям интерес и това е така, защото се намира точно до шосето и е примамливо място за всички, които са свикнали да се придвижват само с кола.

Връщането до Златните мостове за пешеходците става или по шосето (където пътят е много по-дълъг) или по преките пътеки. Те са ужасно изровени от пороите. Личат само следите от бившите бордюри и отсъствието на елементарна поддръжка.

хижа Борова Гора

За да стигнете до Морените вървите на зиг-заг, но там – нова изненада: много от големите каменни стълби са начупени и само железните перила отстрани ви пазят от евентуално падане и нараняване. И така, уморени, малко отегчени, но въпреки всичко вдъхновени от красотата на природата отново стигате до опашката за маршрутката, вече готови на всичко, за да се приберете до София.

Пиша тези редове не от носталгия към миналото. И сега има хижи, които макар и без излишен лукс те карат да се чувстваш нормално. Такива са “Еделвайс”, “Планинец”, “Есперанто”. …моля да ме извинят другите, които отдавна не съм посещавала. И въпросът не е само да се критикува, а да се помисли за обикновените хора, да се прояви малко инициатива и за да се стопанисват хижите или да се отдадат под аренда, или да се обявят за продан. Да се проучи толкова много ли ще струва, ако се възстанови лифта от Княжево, при намиране на подходящ инвеститор.Не бива да лишаваме гражданите от западните квартали от пълноценна почивка на Витоша, която въпреки многото незаконни строежи плъзнали нагоре откъм Бояна и Княжево все пак си остава богатство и гордост за софиянци, независимо от това в коя част на града живеят.

Pandora

Bookmark this post on del.icio.us

6 Comments so far
Leave a comment

Това е един разкошен коментар ,които би трябвало да заинтересува определен Човек или хора .
Но това няма да се случи защото самият той няма интерес от подобен вид политика .

Споко хора скоро хижа Тинтява ще се възстанови и ще може да отново да посрещта стари и нови приятели!!!

Имам хеликоптер, но на Хижите няма площадки за кацане. Нека управляващите се замислят!

Еии автора на текста за маршруткити защо не споменеш че освен тези коли от Банкя има и допълнителни които тръгват от Руски паметник за Витоша които са много по на често от 30 минути??? Защо не уточниш че “или си плащаш билета и стоиш прав, свит на два ката, или чакаш още половин час” е от 10ч до към 11:30-12ч а преда и след това се качват почти празни нагоре??? Наистина това са малки подробности но СЪЩЕСТВЕНИ!!!!!

TACHI, аз не съм автор на текста, но той е написан горе-долу преди около една година (07.12.2007).

Жалкото обаче е не друго, а че все още е актуален!

Търся собственика на хижа Средец във Витоша.Искам да я наема.Готвач съм по професия,аз и съпруга ми.Имаме ресторант в София,и мисля че можем да я разработим като начало за събота и неделя а в последствие и през седмицата
телефони за връзка:0898532720 и 0878171571Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

(required)

(required)